Výroba fotopozadí - sypaná batika

08.03.2010 20:17

 

    Máte svůj domácí fotoateliér a nechcete utrácet nemalé částky za značková fotopozadí? Řešení je jednoduché. Vyrobte si ho. Cena za batikovaná pozadí běžně přesahuje částku i čtyř tisíc korun. Pokud zrovna nepotřebujete to nejlepší, co dnešní trh nabízí, vystačíte si při domácí výrobě s rozpočtem cca 400 Kč. Pro domácí fotografování je to dostačující, ať už se jedná o portréty čí zátiší.

        Potřebujeme :

          1. 2 i více kusů prostěradel - podle požadované velikosti fotopozadí

             (v secondhandech kus kolem 30 Kč)

          2. barvivo na textil - nejlepší je značka DUHA, cena jednoho balení 24 Kč,

             na obarvení 2 prostěradel postačí zhruba 4 balení

          3. igelitovou folii - dostání v drogerii nebo v obchodě s malířskými potřebami,

             rozměr 4x5 m, cena 25 Kč 

          4. starý hrnec s mřížkou na zavařování nebo na ohřev knedlíků

          5. ocet na ustáléní barev na látce

 

POSTUP : 

Prostěradla sešijeme k sobě dle požadovaného rozměru. Nejlépe na šicím stroji, aby spoje byly pevné. Roztáhneme folii na větší plochu, například linoleum (dobře z něj dostaneme rozsypané barvy). Látku namočíme ve vodě a  vyždímáme. Roztáhneme na připravenou folii. Zlehka posypeme barvou na textil, dle barevného schématu, které se nám bude líbit. POZOR  na míchání barev. Žlutá s modrou vytvoří zelenou apod. Nejlépe je zvolit 2 - 3 barvy; viz foto ( hnědá, oranžová a olivově zelená ). Sypeme z dostatečné výšky, aby se barva dobře rozprostřela.  Nebojte se barvy překrývat. Po aplikaci trochu pokropíme vodou, aby se barvy rozpily. Látku zmuchláme do balíku a dáme do hrnce. Na dně (pod mřížkou) musí být trocha vody. Po dosáhnutí bodu varu necháme látku 25 minut dusit pod pokličkou. Barvy se vlimem tepla (páry) zafixují na látce. Necháme vychladnout. Vymácháme v octě zředěném vodou. Stačí cca 1dl octa na 4l vody. Poté mácháme ve studené vodě tak dlouho, dokud barva nepřestane pouštět. Necháme uschnout. Originální fotopozadí je hotové!

Doporučuji zakoupit v železářství plastové svorky (velikost 14cm -10 Kč) na napnutí pozadí na stativ. Batikovaná látka totiž není všude stejně barevná a tak je vhodné si ji natočit tak, jak vám bude vyhovovat při fotografování. Múžete ji také napnout nebo různě načechrat za pomocí kolíčků (malých svorek) - když se látka správně nasvítí, bude pozadí ještě zajímavější.

 

 

Výroba je tedy jednouduchá, ale z vlastní zkušenosti vím, že mnohem horší je úklid. Rozypané barvy (i ta nejmenší zrnka) dokáží udělat pěknou paseku. Ulpívají naprosto na všem. Barvení proto raději provádíme venku nebo tam, kde není potřeba dělat následný úklid.

 

Existuje mnoho způsobů, jak batikovat. Já jsem si zvolil tento - pro jeho jednouduchost a dobrý výsledný efekt.

Přeji mnoho zdaru :-)

Více informací o batikování ZDE.